Doorgaan naar de inhoud

Nieuwsbrief #2

In deze nieuwsbrief informatie over onder andere onze netwerken/netwerkkringen, Perspectief Op School (POS), een bericht vanuit de Ambelt en de wet versterking positie ouders en leerlingen in passend onderwijs.

Nieuws uit de netwerken

Primair onderwijs
Netwerk Genemuiden heeft zich in september met alle zeven schoolteams gebogen over het thema hoogbegaafdheid tijdens een gezamenlijke studiedag.
 

Zeven schoolteams buigen zich over hoogbegaafdheid – Genemuiden Actueel | Genemuiden Actueel
Studiedag met alle schoolteams uit Genemuiden. 

Een mooi voorbeeld wat de nieuwe structuur van werken in netwerken oplevert.

Commissie Advisering Toelaatbaarheid (CAT)

Primair onderwijs
Wist je dat onze commissies voor advisering en toelaatbaarheid allemaal een eigen pagina hebben op onze website? Alle informatie over de werkwijzen, vergaderdata en handleidingen zijn hier te vinden.  

CAT Zwolle, Noord-Veluwe en Zwarteland
CAT Kampen
CAT Salland 

Vacature OPR

Primair onderwijs
Op zoek naar een kans om écht impact te maken binnen het basisonderwijs? Sluit je aan bij de Ondersteuningsplanraad (OPR) van SWV Hanzeland PO! Als lid van de OPR heb je directe invloed op het ondersteuningsbeleid voor scholen en leerlingen met extra zorgbehoeften. Samen met ouders en onderwijsprofessionals help je passend onderwijs vorm te geven in onze regio.

De Ondersteuningsplanraad van SWV Hanzeland zoekt JOU! Werk je op een school of ben je ouder van een kind op een basisschool binnen SWV Hanzeland? Jouw inzichten kunnen het samenwerkingsverband nóg beter maken! Jij kunt de stem worden van al je collega’s/ouders op de scholen in de regio én de stem van het kind laten klinken. Denk en praat mee door zitting te nemen in de Ondersteuningsplanraad (OPR) van ons samenwerkingsverband. Met elkaar zijn we Hanzeland en daarom hechten we veel waarde aan jouw betrokkenheid in de OPR.

Klik hier om naar de volledige vacaturetekst te gaan.

Publicatie ‘Naar school met aanhoudende lichamelijke klachten’

Voortgezet onderwijs
Het NJi, Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ) en Ingrado deden een praktische verkenning naar wat jongeren met aanhoudende lichamelijke klachten helpt om naar school te blijven gaan. Daarbij is ook bekeken hoe de samenwerking met de jongeren, ouders en professionals in en rond de school in de praktijk vorm kan krijgen. Hieruit is een praktische handreiking voortgekomen die onlangs opnieuw onder de aandacht werd gebracht. 

De handreiking is vooral bedoeld voor mentoren en ondersteuningsco­ördinatoren in het voortgezet onderwijs, jeugdartsen en leerplichtambtenaren die samen willen werken aan de schoolaanwezigheid van jongeren met aanhoudende lichamelijke klachten. Ook de afstemming met specialisten uit de medische wereld en de jeugdhulp die daarvoor nodig kan zijn, komt aan bod.

Klik hier om rechtstreeks naar de handreiking te gaan. Er is ook een infographic gepubliceerd. 

 

Onvoldoende voor de VMBO afdeling van de Ambelt Zwolle

Voortgezet onderwijs
Onlangs heeft de Inspectie van het Onderwijs een bezoek gebracht aan de Ambelt waarbij de afdeling vmbo van het VSO in Zwolle is onderzocht. Het onderzoek heeft geleid tot een onvoldoende. 

De beoordeling over het vmbo bestaat uit twee delen. Het pedagogisch didactisch handelen in de klas wordt kwetsbaar genoemd. Er is onder meer gekeken naar de manier van lesgeven, de rust in de klas, de effectieve leertijd en de afspraken over telefoons en kleding. Daarnaast is er onvoldoende zicht op de te behalen en gerealiseerde referentieniveaus bij de vakken taal en rekenen/wiskunde. Met een referentieniveau wordt omschreven welke vaardigheden leerlingen op bepaalde momenten in het schooljaar moeten hebben. Er is daarnaast ook een herstelopdracht gesteld rondom de visie op taal, rekenen en burgerschap. 

De Ambelt heeft een jaar de tijd om de onvoldoende om te buigen naar een voldoende. Er is een uitgebreid plan van aanpak opgesteld met als doel het verbeteren van het professionele klimaat. De Ambelt wordt hierin bijgestaan door externe experts. 

Aernoud Hoogendijk
Algemeen directeur de Ambelt

Lokale Netwerkkring

Voortgezet onderwijs
De lokale netwerkkringen maken onderdeel uit van de inrichting van het samenwerkingsverband. Er zijn 7 lokale netwerkkringen: Dronten, Kampen, Zwolle, Salland, Heerde, Zwartewaterland en Nieuwleusen.

De kringen bespreken tenminste de volgende onderwerpen:
– doorgaande lijn in ondersteuningsaanbod tussen PO en VO;
– versterken van het regulier onderwijs, met als doel minder verwijzingen;
– aangaan en onderhouden van de relaties met de lokale partners;
– preventieve aanpak thuiszitters;
– versterken dekkend netwerk.

Terugblik webinar ‘Rek in regelruimte’

Op donderdag 3 oktober organiseerden we het webinar ‘Rek in regelruimte’. Met zo’n 30 collega’s uit het samenwerkingsverband (primair/voortgezet (speciaal) onderwijs, leerplicht, gemeente, orthopedagogen, expertisecentra) hebben we gekeken wat er WEL mogelijk is onder begeleiding van Lazlo van Donkelaar van Gedragswerk.
De terugkijklink en alle gedeelde good practices zijn terug te vinden op onze website.

 

WEL in ontwikkeling

De derde leerrapportage van het landelijke project WEL in ontwikkeling is gepresenteerd door Gedragswerk, Ingrado en Zorg voor de jeugd. Met dit document wordt een overzicht gegeven van wat er de afgelopen 3 jaar is gedaan en wat er is verzameld en onderzocht van de ervaringen van verschillende betrokkenen (ouders, kinderen, professionals, SWV’s en anderen). 

De 116 aangesloten samenwerkingsverbanden (ook SWV Hanzeland!) zijn volop bezig met groeien en ontwikkelen. Er zijn prachtige initiatieven ontstaan, plannen ten uitvoer gekomen en steeds meer mensen hebben ervaren dat het WEL kan en wat daarvoor nodig is. 116 regio’s waarin ontwikkelmogelijkheden voor kinderen zonder schoolinschrijving worden vergroot. 

Want er kan zoveel WEL en steeds meer mensen weten HOE!

Wil je meer weten over dit project binnen ons samenwerkingsverband? Neem dan contact op met Patricia Lemmens (PO) of Simone Sarphatie (VO).  

Toelaatbaarheidsverklaringen

Het proces van de TLV aanvraag is gevisualiseerd door de rijksoverheid. Deze brochure beschrijft de rollen, rechten en verantwoordelijkheden van de betrokkenen bij de aanvraag van toelaatbaarheidsverklaringen (TLV’s) en de aanmelding en begeleiding van leerlingen in het speciaal basisonderwijs, praktijkonderwijs en (voortgezet) speciaal onderwijs via doorklikbare visualisaties.  

Wet versterking positie ouders en leerlingen in passend onderwijs

In de nieuwsbrief van september schreven we al iets over de Wet versterking positie ouders en leerlingen in passend onderwijs. Deze wet regelt dat:
– elk samenwerkingsverband vanaf 1 januari 2025 een ouder- en jeugdsteunpunt moet hebben. 
– Per 1 augustus 2025 komt het schoolondersteuningsprofiel te vervallen en moet het ondersteuningsaanbod in de schoolgids
worden opgenomen.

– Daarnaast krijgen leerlingen per 1 augustus 2025 hoorrecht over het ontwikkelingsperspectief.

Het ministerie ontwikkelde een overzichtelijke visual met alle ins en outs over deze wet.
De volledige wettekst is hier te vinden. Ook is er een memorie van toelichting geschreven. 

Perspectief Op School (POS)

Primair onderwijs
De basisondersteuning wordt in februari opnieuw uitgevraagd op alle scholen. Je kunt dan de huidige informatie actualiseren of aanpassen. Het resultaat (onder andere een ouderposter) kun je gebruiken voor het schoolondersteuningsprofiel in de nieuwe schoolgids (’25 – ’26).
Het is helaas niet mogelijk om de vragenlijst basisondersteuning tussentijds aan te passen. Eventueel kun je wel aanpassingen maken in het word-bestand. 

Wil je met POS op gang geholpen worden bij het invullen van de vragenlijst? We hebben 3 momenten gepland, waarbij je via teams kunt inloggen om samen de vragenlijst in te vullen. De data zijn 27/01 (13.00 – 15.00), 29/01 (09.00 – 11.00) en 30/01 (15.00 – 17.00).
Er volgt nog een uitnodiging, maar dan kun je alvast een tijd in je agenda reserveren. 

Voortgezet onderwijs
Met de leden van de kwaliteitskring (en daarvoor met de projectleiders van de subregio’s ) is de normering voor de basisondersteuning vastgelegd. 
De uitvraag op alle scholen zal in februari/maart plaatsvinden. Het resultaat kun je gebruiken als SOP in de schoolgids. 

Op 25/11 (15.30 uur) of 28/11 (15.30) worden directies en zorg- coördinatoren via teams geïnformeerd over POS. Reserveer de datum vast, binnenkort volgt een outlook uitnodiging.